Fordoblng av syfilis i Oslo

Fordoblng av syfilis i Oslo

Smittevernoverlege i Oslo, Tore W. Steen tror tallene for syfilis-smitte i Oslo kan bli fordoblet fra 2001 til 2002. Nå starter myndighetene et samarbeid med Helseutvalget for homofile og Oslos to saunaklubber for å bekjempe den alvorlige kjønnssykdommen som i de fleste tilfeller rammer menn som har sex med menn.

«Kondom beskytter til en viss grad mot syfilis ved analsex og suging, men smitte kan allikevel forekomme dersom væske fra sår, sæd, blod eller spytt med smittestoff kommer i kontakt med udekkede slimhinner eller hud med sår og rifter», skrev Skeive Nyheter i 2000, med Helseutvalget som kilde.

For å bekjempe spredningen av sykdommen har myndighetene startet et samarbeid med Oslos to saunaklubber, My Friend Club og Club Hercules.

I begynnelsen av februar 2003 skal sykepleiere fra Olafia-klinikken være tilstede på Oslos to saunaklubber, My Friend Club og Club Hercules, for å gi informasjon og tilby gjestene å teste seg for syfilis. I tillegg skal de ansatte ved klubbene få opplæring slik at de kan gi besøkende råd om hvordan man unngår smitte.

Les Også: https://www.smia-oslo.no/spanner4/

Smittevernoverlegen håper at kampanjen også skal føre til færre tilfeller av hiv og andre seksuelt overførbare infeksjoner. Steen frykter at mørketallene er store. I flere stadier av sykdommen kan det være vanskelig å oppdage at man er smittet.

– Nå er syfilis igjen blitt et problem man sliter med over hele verden, sier innehaver av My Friend Club, Olav Hernæs til Aftenposten 20.1.03. Grunnen er nok at folk reiser mer, og man var flinkere til å bruke kondom da hiv og aids dukket opp. Etter at det kom gode medisiner mot sykdommen, har mange blitt mer avslappet, sier han.

Helseutvalget for homofile er glad for at myndighetene har valgt å samarbeide med saunaklubbene.

-I Sverige stengte man saunaene. Da foregikk ting i stedet på spesielle kinoer. Det vanskeliggjør det forebyggende arbeidet fordi det i utgangspunktet ikke er lov å ha sex der. To av tre som smittes får aldri de alvorlige symptomene på syfilis. Det er viktig å gå bredt ut. Denne kampanjen har også en viktig signaleffekt, Oslo kommune viser at de bryr seg, sier Rune R. Johannessen i Helseutvalget for homofile. 
Fakta om Syfilis (kilde Aftenposten 20.1.03)

  • Syfilis er en bakterieinfeksjon som i første omgang kan gi sår på kjønnsorganene, i endetarmen eller i munnen. Smitte kan skje hvis sæd, blod eller spytt kommer i kontakt med slimhinne eller hud med rifter.
  • Hvis ikke sykdommen behandles på et tidlig tidspunkt, sprer den seg i kroppen som utslett, hovne lymfekjertler, feber, hodepine, håravfall og tretthet. Etter mange år kan syfilis gå over i et stadium med sykelige forandringer i hud, hjerte eller hjerne.
  • Tidligere var syfilis den mest fryktede seksuelt overførbare sykdommen i Norge. Har vært nesten utryddet i Norge de siste 10 årene, men er nå blitt vanligere igjen. Utbrudd de siste årene har kommet mest blant homofile menn, men sykdommen forekommer nå også oftere blant heteroseksuelle.
  • Syfilis kan påvises med en blodprøve. Sykdommen behandles med antibiotika.