Sikrere SM ABC – Side 3

Sikrere SM ABC – Side 3

Aldersgrense 18 år for disse sidene

Vannløselig glidemiddel ødelegger ikke gummien. Grunnleggende folkeopplysning om kondom og glid i SLMs Lenka nr 6, oktober 1993. 

Kondomer og glidemiddel. Kondomer beskytter ikke bare mot hiv-virus, men også mot gonoré, syfilis, klamydia, herpes og hepatitt (gulsott). Men selv det beste kondom hjelper ikke dersom du bruker det galt. Vannløselig glidemiddel som for eksempel Glid eller apotekenes eksplorasjonskrem er det eneste som duger sammen med kondomer. Det gjør det også mer behagelig for dere begge. Det glidemiddelet som kondomet er innsatt med, er for lite for analt samleie. Unngå kremer med fett eller olje som for eksempel vaselin, spenol eller babyolje. De svekker gummien slik at kondomet kan sprekke. Bruk ikke kondomer som er for gamle eller som kan ha blitt ødelagt, for eksempel i baklomma eller lommeboka. Vær forsiktig når du åpner pakken og når du tar kondomet på, slik at du ikke skader det med neglene. Kondomet skal være med helt fra starten. Pikken skal være stiv før du ruller kondomet på. Klem luften ut av tuppen og dra forhuden tilbake før det rulles på. Ta pikken ut like etter orgasmen før den blir liten og slapp. Hold kondomet fast ved penisroten, slik at du er sikker på å få det med ut. Riktig kondombruk gir god beskyttelse mot smitte. Men fordi kondomet kan sprekke, vil analt samleie alltid innbære en viss risiko. Ønsker du å være absolutt sikker på at smitte ikke skal kunne skje, må du droppe samleie til fordel for andre og sikrere aktiviteter på SM-ernes mangfoldige meny.

«Å bli pult av 100 hiv-positive kan være mindre risikofylt dersom dere bruker kondom og vannbasert glidemiddel, enn om du blir pult uten gummi av en du tror er hiv-negativ. Det er ikke hvem du gjør det med, men hva du gjør som betyr noe.»
Hiv-forebyggende annonse fra Helseutvalget for homofile i SLMs Lenka 18 1996.

Krusing. Risikoen for å bli hivsmittet eller rammet av andre seksuelt overførbare sykdommer har ikke noe å gjøre med hvor ofte, med hvem, eller i hvilken park eller sauna vi har sex. Det handler om HVORDAN vi har sex, og HVORDAN vi beskytter oss selv og våre partnere.

Europride 2002 i Köln. Foto: Svein Skeid. Bildet er klikkbart. 

Kyssing er svært trygt. Den eneste sjeldne muligheten for hivinfeksjon oppstår i den ekstremt usannsynlige sammentreffet at både du og din partner har åpne sår og blødende tannkjøtt eller leppesår.

Lesbiske. Undersøkelser tyder på at opptil 25 prosent av lesbiske kan lide av seksuelt overførbare sykdommer. På samme måte som for homoseksuelle menn, blir lesbiske rådet til ikke å dele leketøy og rengjøre dem etter bruk. Lesber er mottagelige for en rekke seksuelt overførbare sykdommer, som klamydia, kjønnsvorter, bekkenbetennelse, samt trichomoniasis eller trich, som kan føre til vaginal kløe og sviing. Lesbiske kan også få humant papillomavirus (HPV), som kan føre til underlivskreft.

Homoparaden i Oslo 2002. Foto: Svein Skeid. Bildet er klikkbart. 

Nålesex. Gjennomhulling på egen hånd kan skade nerver under huden. Det beste er å benytte en profesjonell piercer. Bruk sterilt engangsutstyr/ injeksjonskanyler eller sterile nåler, hvis du må drive hobbypiercing. OBS: Ingen sæd på «behandlede»/skadede hudområder, verken direkte eller via hendene. Spikermatter, fakirsåler, piggtruser eller lignende har du kun til eget bruk, dersom de ikke kan steriliseres.

Piercing. Kroppssmykker og intimsmykker. Ved siden av ringer i ører og nese, er blant annet brystvorter, navle, forhud, forhudsbånd og pung egnet til innsetting av kroppssmykker. Ringer og staver skal bestå av kirugisk stål, gull eller platina. OBS: ikke sølv, da det kan gi deg allergi for livet! Gå til en spesialist som behersker sterile teknikker. Gjennomhullede kroppsdeler kan ta uker til måneder for å heles. I mellomtiden skal de pleies regelmessig og selvfølgelig beskyttes mot sæd og infeksjoner liksom andre sår. Se Lommelegens «En guide til trygg piercing».

 

https://www.smia-oslo.no