Røtter tilbake til oldtiden

Røtter tilbake til oldtiden

Den britiske professoren og kriminologen Michael Presdee (bildet nedert), fortalte retten at enkelte former for bondage, disiplin og SM har røtter tilbake til oldtiden, mens andre har bidratt til å skape vår moderne verden, for eksempel catwalken.

SM-lignende adferd stammer tilbake til Romertiden da master og slave byttet roller under festivaler. Rollene ble byttet om. – Den avmektige fikk makt og den mektige mistet makt, fortalte han. Presdee sa at SM fortsetter å påvirke den moderne verden, spesielt innen mote, og nevnte den franske moteskaperen Jean Paul Gaultier som eksempel.

Professoren sa han «overhodet ikke» kunne se noen form for ondskap i Fetish Fashion-saken, som involverte «en stor grad av rollespill».

Positiv innflytelse på samfunnet

Det amerikanske ekspertvitnet, klinisk psykolog Dr Elizabeth Blurton (bildet til høyre) fortalte retten at steder som Fetish Fashion hadde en positiv innflytelse på samfunnet ettersom det ga folk et møtested der deres seksuelle fantasier ble akseptert. Dr Blurton sa at det grunnleggende prinsipp i SM var for den dominante å gi nytelse til den underkastende, og at dette ikke er ondskap. «SM er klart forskjellig fra ikke-samtykkende aktiviteter som voldtekt, overgrep og tortur. SM-utøvere legger stor vekt på å forsikre seg om at aktivitetene er, og fortsetter å være til gjensidig glede», sa hun.

Menneskerettigheter er for alle

Etter å ha blitt frifunnet på alle punkter, har fru Scofield mottatt «en snøstorm» av e-mailer med gratulasjoner fra mennesker både i og utenfor SM-miljøet. «Noen lykkeønskninger er fra folk som sier de ikke tilhører miljøet, men mener at menneskerettigheter er for alle», sa Scofield. Støtteerklæringer kom også fra foreldre til barn som Scofield hadde undervist ved Island School, før hun kjøpte Fetish Fashion i 1997.

– Et sted for selvutforskning

Ved siden av å undervise folk i sikker, sunn og samtykkende SM praksis, vil Brenda Scofield fortsette driften av Fetish Fashion fordi det er et sted der folk kan oppdage nye sider ved seg selv. Klubb-medlemmer fortalte i retten hvordan de opplever SM som en selvutforskningsprosess.

– Det er som å oppdage sin egen natur, sa Scofield til the South China Morning Post. Selv forsto Scofield sine følelser da hun var ganske ung. «Jeg visste hva jeg følte», fortalte hun retten. «Å gi fra seg kontrollen for en avtalt tidsperiode, er en stor frihet dersom du er sammen med den rette personen, har Scofield tidligere fortalt det amerikanske tidsskriftet Time.
https://www.smia-oslo.no/nb/hongkong/
Behov for folkeopplysning

Etter rettssaken har ifølge the South China Morning Post, sterke røster hevet seg med ønske om mer åpenhet, diskusjon og offentlig opplysning om bondage, disiplin og sadomasochisme (SM), som er en sub-kultur man mener altfor lett blir misforstått.

Professor ved Psykiatrisk Institutt ved Universitetet i Hong Kong, Dr Ng Man-lun (bildet øverst), sier det er mange typer samtykkende aktiviteter mellom voksne som kan føre til alvorlige skader og endog død, inkludert boksing og fotball. «Så lenge voksne mennesker vet hva de driver med, og har glede av det, er det ingen utenforstående som har noe med det. Det er samtykkende voksne aktiviteter som myndighetene ikke skal blande seg opp i», uttaler Dr Ng til the South China Morning Post. Han sier at det kan være mer farlig dersom SM-fester blir tvunget under jorden. «Dersom aktivitetene utføres i hemmelighet, blir de skadelige. Vi mister også det multikulturelle særpreget og kveler kreativiteten i samfunnet», sier Dr Ng.

Administrerende direktør ved the Catholic Marriage Advisory Council, Peter Ho Man-hong, sier han også har reservasjoner mot å kriminalisere SM-aktiviteter. Offentlig opplysning og åpen diskusjon må oppmuntres, sier han.

Forsvareren Graham Harris vil nå kreve påtalemyndigheten for tilbakebetaling av utgifter tilsvarende tre millioner norske kroner.

Til tross for frifinnelsen, må Fetish Fashion se seg om etter nye lokaler, fordi utleieren kaster dem ut etter all presseomtalen.

Kilder: Hong Kong iMail, AP, Reuters, Data Lounge and South China Morning Post.

Se også Smias reportasje om den britiske Spannerdommen www.smia-oslo.no/spanner