Foreningsfrihet for SM-ere i Hong Kong

Foreningsfrihet for SM-ere i Hong Kong

26 mennesker som ble arrestert for «usedelig oppførsel» på SM-klubben Fetish Fashion i Hong Kong, er det siste året blitt løslatt og frifunnet fordi de internasjonalt aksepterte prinsippene for sikker, sunn og samtykkende SM ble overholdt. 12. august 2002 ble også eierne frifunnet for brudd på en 250 år gammel britisk «Disorderly House»-lov som også ble benyttet for å trakassere lærhomser og heterofile SM-ere i den britiske Spanner-prosessen.

thiago-barletta
– Dette er en viktig seier for foreningsfriheten til seksuelle minoriteter som fetisjister, transvestitter og sm-ere, sier Svein Skeid i Verkstedet Smia-Oslo.

Hong Kong-politiet blir nå kraftig kritisert etter den over ett år lange prosessen mot samtykkende voksne sadomasochister, som kan ha kostet skattebetalerne over fire millioner kroner.

«Undertrykkelse og trakassering av fetisj/sm-minoriteten kan tvinge folk under jorda, hindre informasjon om sikrere sex og ødelegge bildet av Hong Kong som en kosmopolitisk og liberal by», sier eksperter ifølge the South China Morning Post.

Samtykkende rollespill

26 mennesker ble arrestert 12. august 2001 etter at sivilkledd politi hadde infiltrert og aktivt deltatt i to fester på SM-klubben Fetish Fashion i Hong Kong, som er åpen for både homo, hetero- og transseksuelle medlemmer. 23 av dem ble etterhvert løslatt uten noen siktelse, mens de tre eierne ett år senere ble frifunnet for usømmelighet fordi alle aktiviteter var «samtykkende rollespill mellom voksne SM-interesserte som ikke ble utsatt for noen skade», ifølge dommer Allan Wyeths én time lange domsavsigelse.

– Akkurat som vi så i den britiske Spanner-prosessen, prøver Hong Kong-politiet å stenge sikrere SM-klubber for å hindre identitetsskapende informasjon til seksuelle minoriteter, sier Svein Skeid i Verkstedet Smia-Oslo. De positive frifinnelsene i Hong Kong er på linje med konklusjonene til den offisielle britiske lovkommisjonen, som ønsker å avkriminalisere SM i Storbritannia.

Den tidligere høyskolelæreren, to-barnsmoren og eieren av Fetish Fashion, Brenda Scofield, også kjent som Decima (bildet til høyre), ble 12. august 2002 frifunnet for brudd på sedelighetslovene, sammen med sin amerikanske mann Laurence, samt butikkinnehaver Loretta Mui Shuk-han.

Internasjonal støtte

Rettsaken, som skapte store overskrifter i Hong Kongs tabloidaviser, førte til verdensomspennede protester fra SM-grupper og menneskerettighetsorganisasjoner. Den idealistiske og tapsbringende virksomheten mottok flere hundre tusen dollar fra enkeltpersoner og grupper både lokalt og internasjonalt for å dekke utgiftene ved rettsaken. Den lokale Hong Kong-kunstneren Malcolm Golding donerte sågar en kunstsamling til forsvaret av foreningsfriheten.

Politiraidet førte også til Hong Kongs første sadomasochistiske demonstrasjonstog i regi av den uavhengige lesbe- og homsegruppen «Rainbow Action», som marsjerte iført lær- og SM-utstyr til byens hovedpolitistasjon, der fem aktivister ble arrestert og bøtelagt. (bilde øverst til høyre).

Gruppen mener politiet er langt mer tolerant mot heterofile SM-ere, enn overfor lær- og SM-homser. I tillegg protesterte de mot at SM karakteriseres som «uanstendig oppførsel».

Brenda Scofield (56), som startet Fetish Fashion i 1994, er ifølge the South China Morning Post glad for at mennesker nå får være seg selv privat og takker for all internasjonal støtte det siste året.

Svein Skeid i Verkstedet Smia-Oslo sier minoriteter som fetisjister, transvestitter og sm-ere nå kjemper den samme kampen for foreningsfrihet, som homofile i Norge opplevde på femti-tallet. – Derfor er frifinnelsesdommen i Hong Kong et viktig signal om at denne minoriteten også innbefattes av grunnleggende menneskerettigheter. Den modige aksjonen til «Rainbow Action» vil også stå som et forbilde for andre SM-rettighetsforkjempere verden over.

Sikker SM

Etter frifinnelsen, sa Brenda Scofield til the South China Morning Post at hun vil fortsette driften av Fetish Fashion, som også består av en fetisj-forretning, for å lære folk å praktisere SM på en trygg måte. Virksomheten bygger på de internasjonale prinsippene «sikker, sunn og samtykkende» («safe, sane and consensual»).

Både klubb-medlemmer og politiet forklarte i retten at eieren Brenda Scofield lærte folk sikrere SM teknikker, inkludert trygg spanking og trygg bondage-praksis.

– Atmosfæren på festene var «åpen, vennlig og kjærlig», fortalte en 41 år gammel forretningskvinne i retten, og la til at hun aldri hadde sett noen bli skadet. Dette ble også bekreftet av to sivilkledte politimenn som besøkte butikken 8. august 2001. Scofield viste dem SM-utstyr og fortalte dem gjentatte ganger at de ville få opplæring i hvordan de skulle bruke utstyret og at ingen ville tvinge dem dersom de ikke ønsket å bruke det.