Nyheter om hiv, aids og andre seksuelt overførbare sykdommer

Nyheter om hiv, aids og andre seksuelt overførbare sykdommer

Kondom beskytter i høy grad mot syfilis
Ettersom syfilis kan smitte både ved anal og oral sex, så vel aktivt som passivt, bør kondom brukes både ved analsex og suging for å unngå syfilissmitte. Helseutvalget for homofile om syfilis. 

Fordobling av syfilis i Oslo
Smittevernoverlege i Oslo, Tore W. Steen tror tallene for syfilis-smitte i Oslo kan bli fordoblet fra 2001 til 2002. Nå starter myndighetene et samarbeid med Helseutvalget for homofile og Oslos to saunaklubber for å bekjempe den alvorlige kjønnssykdommen som i de fleste tilfeller rammer menn som har sex med menn.

Foto: Europride 2002; Smia-Oslo
Lesbiske: Ikke del sex-leketøy!
Myten om at lesbiske ikke har noen særlig risiko for å få seksuelt overførbare sykdommer står for fall, etter at en amerikansk hiv-konferanse nylig påviste at lesbiske kan være like utsatt for seksuelt overførbare sykdommer som heteroseksuelle kvinner. Liksom homoseksuelle menn, blir lesbiske nå rådet til ikke å dele leketøy og rengjøre dem grundig etter bruk.

FN: Hiv-positive ut av straffeloven!
En rapport fra FNs program mot hiv og aids (UNAIDS) slår fast at lover mot overføring av hiv-smitte ikke bør være i straffeloven slik som i Norge, men i lover for offentlig helsestell og menneskerettigheter.

Søknadsfrist for hiv-fondet
Søknadsfristen for det nye norske hiv-fondet er 1. mai, melder Pluss-LMA på sine hjemmesider. Her finner du også retningslinjer og søknadsskjema. Hiv-positive kan nå søke støtte fra et fond på 5,3 millioner kroner, etter sammenslåing av tre ulike fond, samt en gedigen arv på over tre millioner. Det norske hiv-fondet, som nå er en selvstendig stiftelse til minne om Henki Hauge Karlsen og Gudmund Bakås, tilgodeser hiv-positive for rekreasjon, alternativ behandling, hjelpemidler, faglig bistand og psykososiale tiltak. Kilde Pluss-LMA/Radiator 13.2.02.

Stallflue kan ha overført hiv-viruset
Hvordan kan hiv-viruset ha blitt overført fra fra sjimpanser til mennesker? Tyske forskere tror nå at dette kan ha skjedd via en spesiell type blodsugende stallflue en gang tidlig på 1900-tallet. Det er viktig å presisere at de fleste blodsugende insekter, som for eksempel mygg, ikke utgjør noen trussel for hiv-smitte.

Se også en interessant om noe vitenskapelig diskusjon om hiv-viruset og hiv-overføring . Og en diskusjon til!

Flere norske homser hiv-smittet
Ferske tall fra Folkehelsa viser det høyeste antall hiv-smittede menn som har sex med menn siden 1995. 39 personer fikk påvist hiv-infeksjon i 2001, sammenlignet med 32 personer i 2000 i denne gruppen. Av de 39 tilfellene er 30 av norsk herkomst. 23 er bosatt i Oslo. Minst 21 av de 39 tilfellene er smittet i løpet av de siste to årene. Videre er fire smittet av fast partner, 24 av en tilfeldig partner, og for 11 er relasjonen til smittekontakten ukjent. 18 er smittet i Norge, seks i Europa, tre i USA, tre i øvrige utland og ni oppgir ukjent smittested. Også i våre naboland øker spredningen av såvel hiv som andre seksuelt overførbare sykdommer blant homser. Tyskland hadde en hiv-økning på 33% i fjor. Både i Sverige og Danmark ses en økning i gonoré, inkludert analgonoré, hvilket kan tyde på høy grad av usikker sex. I totalbefolkningen er det derimot nedgang i hiv-smitte, 158 i fjor, mot 176 personer i 2000. Den viktigste grunnen til nedgangen blant heteroseksuelle er at det er meldt færre utenlandske personer som er smittet før de kommer til Norge. For første gang er tre unge norske kvinner meldt smittet heteroseksuelt etter opphold i Sør-Øst Asia. Kilde Folkehelsa 13.2.02.

– Hundre ganger farligere å bli knullet enn sugd
Det amerikanske smitteverninstituttet offentligjør i siste nummer av «Sexually Transmitted Diseases» tall som skal vise risikoen for hiv-smitte ved ulike aktiviteter. I et land der man antar at ti prosent av homsene er hiv-smittet, mener rapporten at passiv analsex er sju-åtte ganger mer risikabelt enn å være den aktive parten. Å suge pikk var dobbelt så farlig som å bli sugd. Passiv analsex var hundre ganger farligere enn å bli sugd. Risikoen for å bli smittet ved at kondomet går i stykker ble beregnet til fem prosent. Aids-eksperter advarer imidlertid mot undersøkelsen. Frank Myers som er epidemolog ved San Diego’s Scripps Mercy Hospital i California påpeker at analsex innebærer større risiko dersom man bruker lite eller ikke noe glidemiddel. Dessuten blir oralsex farligere om man svelger sæd. I en rapport fra britiske Public Health Laboratory Service (PHLS) blir det anslått at fra tre til åtte prosent av hiv-infeksjoner kan skyldes oralsex. – Det kan imidlertid tenkes at det for enkelte er vanskelig å innrømme å ha hatt ubeskyttet analsex når de blir spurt om det i slike undersøkelser, sier leder i Helseutvalget Rolf Thomassen til Radiator 10.7.01. Homoplaneten/PlanetOut 15.1.02.

– Ikke mer risikosex i rus

En gjennomgang av over hundre vitenskapelige bidrag, viser overraskende ingen nødvendig sammenheng mellom rusmiddelbruk og sikrere sex, ifølge en utredning om sammenhengen mellom rus og risikosex som Helseutvalget for homofile har bestilt. Forskningsresultatene tyder ikke på det hiv-forebyggende arbeidet bør ha som mål å få redusert rusmiddelbruk blant menn som har sex med menn, eller få dem fra å kombinere rus og sex. Kjemisk sett har alkohol definitivt ingen stimulerende virkning på seksualiteten, men andre stoffer, som poppers, amfetamin, ecstasy og kokain, kan nok gi økt tenning. Samtlige rusmidler kan trolig svekke selvkontrollen noe gjennom å redusere brukerens oppmerksomhet mot faresignaler. De farmakologiske virkningene av rusmidlene strekker imidlertid ikke til som forklaring på risikoatferd i rus, ettersom folk som bare tror de har fått i seg et rusmiddel, ofte reagerer som om de virkelig var beruset. At rusmidlene kan ha en viss effekt i de retningene som er beskrevet ovenfor, betyr heller ikke at homoseksuelle menn faktisk utsetter seg for økt hiv-risiko under påvirkning.

Vil regulere poppers
Bruken av poppers eller amylnitritt skal igjen være på vei inn i homsemiljøene i San Francisco med full tyngde. PlanetOut påstår at undersøkelser viser at menn som bruker poppers under akten er lettere disponert for hiv-smitte. Aktivister i San Francisco vil at poppers skal tilbake under disken på apoteket i stedet for å stå framme sammen med håndkrem og tannbørster. Et forbud har det ikke vært snakk om, melder Blikk 1.11.01.

Aksept på nett

Kirkens Bymisjons Aksept, som sammen med Helseutvalget nylig hadde en flott kampanje for å styrke solidaritet med hiv-positive i homomiljøet, har laget en ny sprek internettsidesom presenterer senterets tilbud, de ansatte og det gis svar på vanlige spørsmål om hiv og aids. Brukere kan gjennom nettstedet sende anonyme forespørsler til Aksept, og motta svar på disse uten å legge igjen personlige opplysninger som e-postadresse og lignende. Det er firmaet Farmasinett som har utviklet sidene i samarbeid med Aksept.

Kondomtruse
Ungdomsbedriften One night stand lanserer string-truse og boksershorts med egen kondomlomme på ringen i trusene. Nå forsøker vi å nå fram med at trusen skal forhindre uønsket graviditet og at man blir smittet av kjønnsykdommer, sier Daniel Nilsen (17)

Hiv-faren ikke over. Gummi fremdeles påkrevet
Bilde fra Folsom Street Fair 1999

Levetiden fordoblet
Levetiden for hiv-smittede er mer enn fordoblet. Hvis de nye medisinene fortsetter å ha like god effekt, vil levetiden øke til gjennomsnittlig 20 år. Det skriver prosjektleder Ellen J. Amundsen ved Folkehelsa i en ny rapport til Sosial- og helsedepartementet. Legene mener nå sykdommen kan regnes som en kronisk sykdom, selv om den er dødelig på lang sikt. Hiv-coctailen fra 1996 gir hiv-positive et bedre liv.

Hiv-coctail ingen vaksine
– Problemet er at de nye og bedre hiv-medisinene noen ganger helt feilaktig fremstilles som en vaksine, og bidrar til å bygge opp et bilde av at faren er over, sier den engelske professor Peter Aggleton til Radiator.no. Menn som har sex med menn utgjør kun 3% av den mannlige befolkningen men 40% av de hiv-smittede i landet. Sjansene for å bli hiv-smittet er 70 ganger så stor som for heteroseksuelle menn. Myten om at faren er over er feil og kan føre til at færre praktiserer sikrere sex.

Hiv-positive nektet operasjon
Pluss-Landsforeningen mot aids har sendt to klager til fylkeslegen om privatpraktiserende helseklinikker som har avvist hiv-positive. Den ene ville få utført en brokkoperasjon, og den andre plastisk kirurgi. – Dette er konkrete hendelser det er lett å sette fokus på, men den verste diskrimineringen skjer ofte i hverdagen, sier generalsekretær i Pluss-LMA Erling Melsom. Mange hiv-positive lever i konstant frykt for at omverdenen skal få kjennskap til diagnosen, og dette tærer hardt på livskvaliteten.

Hiv-informanten.com

I forbindelse med Verdens Aidsdag, ble nettstedet HIV-informanten.com åpnet. Gaysir gir nettstedet fem stjerner i sin lenkeguide. «Rolig design, lett å finne fram og alltid oppdatert», skriver Gaysir, som mener stedet har grundige nyheter for hiv-smittede, deres familie og alle andre som har behov for å få grundig og god informasjon om temaet. Nettstedet tar for seg alternativ medisin, forskning, kosthold, legemidler, nyheter, sikrere-sex informasjon og mye mer.

Saunaer sprer ikke hiv
Heksejakten på homsesaunaer har i perioder vært intens også i Norge. Nå slår den svenske regjering og en offentlig smittevernkomite etter omfattende undersøkelser fast at homse-saunaer hverken har noen positiv eller negativ effekt på spredningen av hiv. Man foreslår oppheving av den femten år gamle saunaloven, som ble innført som panikktiltak i starten av hiv-epidemien. Finn Hellman, som har skrevet en oppgave i kriminologi om badstuklubbloven, sier at forbudet lett gir rom for moralistiske overtoner. Forsker Torsten Berglund ved Smittskyddsinstitutet framhever studier som sier at en firedel av alle hiv-smittede homser er fått viruset av sin partner. Svært få sier de er blitt smittet på videoklubber. Sverige har vært alene i Europa om totalforbud mot homosaunaer som ledd i hiv-forebygging.

Smart hiv-virus
Hiv-viruset er i stand til kontinuerlig forandring for å gjemme seg bort og lure kroppens antistoffer. Ved flere anledninger er det påvist at hiv etterligner antistoffene og rett og slett lurer kroppen trill rundt. I apeforsøk ved det amerikanske Harvard-universitetet byttet viruset om på ett enkelt gen for å komme seg unna vaksinen, plutselig og etter mistenkelig kort tid døde apen. Det er også blitt påvist hiv-virus som gjennomlever seks generasjoner på et døgn. Blikk/Nature 18.1.02.